Loading. Please wait...
search

Muzeul de Arta Constanta

Amplasat in inima Constantei, la intersectia dintre bulevardele Tomis si Ferdinand, MUZEUL DE ARTA este o institutie care impresioneaza prin valorile artistice pe care le adaposteste. Declarat a doua institutie de acest gen din Romania, dupa Muzeul de Arta din Bucuresti, muzeul constantean este adapostit de o cladire cu o istorie plina de insemnatate pentru urbea de la malul marii. Impunatoarea cladire care adaposteste astazi colectiile Muzeului de Arta a fost prima scoala ridicata in Constanta. Institutia de invatamant a fost construita intre anii 1891 – 1893 la initiativa primarului de la acea vreme, care dorea sa schimbe infatisara urbei prin cateva cladiri impunatoare. Scoala a purtat numele “Principele Ferdinand si Principesa Maria” si adapostea doua institutii de invatamant individuale si total separate: una pentru baieti si alta pentru fete.
Prima scoala din Constanta a functionat in aceasta cladire pana in anul 1985, atunci cand edificiul a transformat in anexa a Muzeului de Arta care exista la Constanta de cateva decenii, fara a avea insa un sediu fix. Trebuie mentionat ca Muzeul de arta de la malul marii dispunea de un patrimoniu bogat inca dinainte ca institutia sa fie mutata in caldirea fostei scoli. Un moment important in istoria Muzeului de Arta din Constanta s-a petrecut in anul 1990, atunci cand lucrarile din vila de protocol a lui Nicolae Ceausescu de la Neptun au fost donate institutiei. Atunci au intrat in posesia muzeului picturi si sculpturi ale unor celebri artisti romani.
Dedicat picturii, sculpturii si graficii, muzeul constantean detine in prezent un patrimoniu de peste 7400 de lucrari, organizat cronologic, care ilustreaza exemplar arta romaneasca. In galeriile muzeul sunt prezenti toti marii artistii romani prin opere de arta de o frumusete rara.

Categories

Tags

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts